Het afkeuren van jaloezie is ongezond voor onze maatschappij – “Jaloezie in sprookjes en films”

C-l_RJiUwAAyZB-.jpg large.jaloezie

Dit artikel beschrijft een bepaalde visie over hoe veel traditionele en moderne films jaloezie belichten. Deze inzichten zijn op studie en mijn persoonlijke ervaringen gebaseerd, met positieve bedoelingen: om meer liefde en begrip in de maatschappij te brengen. Je moet er absoluut niet mee eens zijn. Het zijn waardevolle en interessante gedachten om even over te contempleren en er dan jouw eigen waarheid over te vinden.

Veel oude sprookjes en verhalen geven ons de boodschap dat jaloersheid slecht is.

“De ijdele stiefmoeder. De jaloerse stiefdochter.De jaloerse krijger of broer.”

Deze personages zijn echt wel slecht, want zij moeten uiteindelijk altijd het onderspit delven. En eigenlijk weten we reeds in het verloop van de film dat dit gaat gebeuren. Ook de negatieve sociale druk in het verhaal wordt meestal groot. Vaak wordt deze persoon op het einde van de film door de belangrijke anderen afgewezen, een angst en schrikbeeld van vele mensen. Dit geeft de kijker boodschap dat de ervaring van jaloezie slecht is.

Maar jaloersheid is een normale menselijke emotie. Iedereen heeft het af en toe. Emoties horen bij ons menszijn. We kunnen het niet vermijden. Jaloersheid is eigenlijk heel gezond. Het is een motivatie-middel, een teken van transformatie en een overlevingsmechanisme. Dat laatste wil zeggen dat het ons tijdelijk beschermt op het moment dat we nog niet weten hoe we onze levenssituatie op dit moment kunnen verbeteren. Het heeft als doel om ons in beweging te brengen en om onszelf te verbeteren en ons beste zelf te worden. Het is een richtingaanwijzer, net zoals al onze negatieve emoties dat zijn. Ze zijn boodschappen van onze intuïtie. Over het positieve aan jaloezie en hoe je hier constructief mee kan omgaan kan je meer lezen in het volgende artikel: WAT JE NOG NIET WIST OVER JALOEZIE. Hoe kan je creatief omgaan met jaloezie?

Natuurlijk is het niet de bedoeling om te handelen naar onze jaloezie en anderen naar beneden te halen. Daar doen we enkel onszelf tekort mee. Natuurlijk is het niet aangenaam en niet de bedoeling om met de jaloersheid te blijven zitten. Lang met negatieve emoties en gedachten blijven zitten, om welk negatief gevoel dit ook gaat, haalt onze energie en weerstand naar beneden. We moeten leren om op een gezonde manier om te gaan met onze jaloezie, maar dat wordt net niet geleerd in die sprookjes, integendeel. Door het af te keuren wordt het onderwerp niet onderzocht en wordt niet aangeleerd hoe we hier efficiënt mee kunnen omgaan. Ook leidt dit tot het afkeuren van een normaal en gezond deel van onszelf.

Jaloersheid kunnen uiten en toelaten op een niet schadelijke manier is net heel gezond en belangrijk. Jaloersheid op zich kan iets positief zijn.

fairytale. jaloezie

Jaloersheid betekent dat we zelf meer in petto hebben en daar niets mee doen. Het object van onze jaloersheid maakt duidelijk wat dat doel is dat we zelf ook kunnen bereiken. Het betekent dat we een verborgen wens hebben, waar we niet in geloven. Jaloersheid toont ons wat wij ook kunnen bereiken. Als iemand anders het kan, kunnen wij het ook, op een bij ons passende manier. Gezonde jaloersheid is onze bondgenoot, want het toont ons aan in welke richting we moeten uitgaan.

De persoon op wie we jaloers zijn, is eigenlijk onze vriend, want hij toont ons wat we OOK kunnen (en willen) bereiken (op een harmonische manier).

Het wordt in oude en nieuwe sprookjes afgekeurd omdat de maatschappij de waarde van jaloersheid niet begrijpt. Jaloersheid wordt afgekeurd in een maatschappij waar de beperkingsovertuiging heerst.

Doordat we denken dat er beperking in de kosmos is, keuren we andere mensen af die eenzelfde doel willen nastreven als een andere. We keuren mensen af die grote verlangens en dromen hebben. We denken dat maar één en niet 2, 20, of 100 mensen éénzelfde doel kunnen bereiken. Het wordt weggelachen en men noemt het ‘naïef’. Als we in de beperkingsovertuiging geloven dan brengt de gedachte dat het universum onbeperkt is een knoop in onze hersenen. We leven in een vibrationeel universum en niet iedereen wil eigenlijk hetzelfde op hetzelfde moment en op dezelfde manier, wat het mogelijk maakt dat iedereen op zijn eigen manier overvloed kan hebben zonder anderen of zijn omgeving te schaden.

Je ziet dit in de culturele verhalen, dat het jaloerse personage wordt beschaamd. Hij/zij verliest. Hij/zij wordt ten schande gemaakt. Onze cultuur bedoelt dit niet slecht. Ze denkt namelijk dat haar aanpak ervoor zorgt dat iedereen genoeg heeft in een zogezegd beperkte voorraad. Maar de voorraad is niet beperkt en het heeft daarenboven een averechts effect:

help-your-online-brand. jaloezie

Iedereen heeft het immers af en toe, ook de grootste leiders en leraren (Of een ander negatief gevoel met dezelfde beweegreden).

Mensen zijn namelijk altijd groeiend en uitbreidend, en onze gevoelens maken dit mogelijk. Dit wil zeggen dat we nooit helemaal ‘af’ en ‘perfect’ gaan zijn als fysieke mens. Dit houdt in dat er altijd wel iets gaat zijn om naar te streven; en dat ons hart altijd naar persoonlijke verbetering en groei zal verlangen. Dit wil zeggen dat er ook wel altijd iets kan zijn waar we een beetje jaloers op kunnen zijn, op de momenten dat we niet geloven in de onbeperkte mogelijkheden van het universum. Als we dit negatief interpreteren of als we niet geloven in onze groei en mogelijkheden wordt dit jaloezie. Elk negatief gevoel ontstaat omdat we niet geloven in onze hartewensen. Onze negatieve en positieve gevoelens leiden ons op ons pad en helpen ons om hier meer helderheid over te vinden.

Door een normale negatieve emotie af te keuren, denken we dat er iets aan ons mankeert. Dit beschadigt en ondermijnt ons gevoel van waardigheid. Net dit gevoel van waardigheid is nodig om gezond met anderen te kunnen verbinden en ook om op een gezonde manier overvloed in ons leven binnen te kunnen laten stromen. Het gevoel van waardigheid is ook nodig om op een liefdevolle manier met anderen en met de natuur om te kunnen gaan.

Ten tweede gaan we hierdoor onze verlangens onderdrukken. Jaloersheid maakt ons duidelijk dat we een bepaalde zuivere wens hebben. Maar dit wordt in de verhalen indirect afgekeurd. Toch zijn deze indirecte boodschappen heel sterk, vaak sterker dan we beseffen.

Een verlangen naar rijkdom betekent bijvoorbeeld een verlangen naar de ervaring van onbeperktheid, vreugde, gelijkwaardigheid, overvloed,… De achterliggende wens is heel zuiver en goed. Als we in de beperkingsovertuiging geloven dan denken we dat dit onmogelijke wensen zijn. Het gaat echter allemaal over ervaringen, emoties en belevingen: en ervaringen en gevoelens kunnen we onbeperkt creëren en beleven. Elk verlangen is in zijn essentie terug te voeren tot het verlangen naar bepaalde emoties en belevingen. In zijn hart wenst niemand een bepaald verlangen te beleven wanneer hij anderen daarbij schaadt.

Emoties zijn onbeperkt te beleven in deze vibrationele wereld. Door zelf gelukkig te zijn, ontnemen we niemand anders van geluk. Door zelf liefdevol te zijn, ontnemen we niemand anders van liefdevol zijn, enz. Door zelf opgewonden te zijn, ontnemen we niemand anders gevoelens van opwinding. Elk verlangen is terug te voeren tot een aantal kern-emoties die we wensen te beleven.

Als we de boodschap geven dat  jaloezie en de bijhorende zuivere wensen verkeerd zijn, dan gaan we vervolgens onze hartsverlangens onderdrukken en ontkennen. Opnieuw tast dit ons gevoel van zelf-waarde aan. Want waarom zou iemand anders gelukkig mogen zijn en wij niet?

We worden ook ongelukkiger want hartsverlangens zijn belangrijk voor onze ziel. We kunnen nooit gelukkig zijn als we dit ontkennen of onderdrukken. Dit zijn gewoonten van maatschappijen die niet in contact zijn met de wijsheid van het hart, maar maakt ons niet gelukkig, niet gezond en het remt de maatschappij af.

Daarenboven zorgt het onderdrukken van onze verlangens en wensen ervoor dat we onze energie opstroppen. We gaan zaken ondermoffelen die niet onder te moffelen zijn. We maken ons klein. Op termijn zorgt dit voor problemen. Onze levensenergie stopt met stromen. Dit zorgt voor blokkades, wat ons vitaliteit en fysieke fitheid vermindert. Energie en fysiek zijn verbonden. Dit kan ertoe bijdragen dat er in de maatschappij bepaalde cultureel verbonden ziekten en materiële problemen ontstaan.

Ten 4de beginnen we anderen negatief te beoordelen die wensen hebben. Als we onze eigen verlangens veroordelen, dan gaan we ook andere mensen hun verlangens veroordelen. Dit zorgt voor het verbreken van positieve verbindingen tussen mensen en disharmonie in onze maatschappij. Van het moment dat we negatief of kritisch over iemand anders denken is het contact gebroken of verstoord. Mensen zijn niet meer blij met elkaars successen. Dit leidt tot ongelijkheid en competitie, want er is maar één iemand die zijn wensen kan bereiken, namelijk de goede prins of prinses. En alle omstaanders moeten daar maar tevreden mee zijn, wat onmogelijk is omdat ons hart ons de hele tijd probeert te vertellen dat we wel al onze hartewensen kunnen bereiken en de essentie die daarachter zit. Gemis aan verbinding tussen mensen kan zoals je weet in een maatschappij leiden tot eenzaamheid, oppervlakkigheid, materialisme (want men luistert minder naar zijn hart), bezitterigheid, geweld, mentale en emotionele problemen, fysieke problemen, enz.

Het is een beetje ironisch, maar het afkeuren van jaloezie leidt eigenlijk tot meer egoïsme en jaloezie: We onderdrukken onze negatieve gevoelens, waardoor ze sluimerend aanwezig blijven. Deze onderdrukte negatieve gevoelens belemmeren onze manifestatiekracht en fysieke gezondheid, waardoor we meer redenen krijgen om jaloers te zijn op anderen. Het geeft ons de boodschap dat de wereld beperkt is, waardoor we niet ontdekken hoe de wereld werkelijk ineen zit en begrijpen dat we alles kunnen manifesteren wat we willen in deze onbeperkte wereld. Het geeft ons ook de boodschap dat we onze doelen niet kunnen bereiken, waardoor we inderdaad effectief jaloers moeten worden op die mensen die toevallig WEL hebben wat ze willen.Enz.

Het gaat welteverstaan over het uiten van jaloezie op een gezonde manier. Dat wil zeggen dat je het uit of transformeert, zonder de andere te schaden of betrekken, en dat je het gevoel daarna achter jou laat en een meer positieve emotie omhelst. Dit wil ook zeggen dat je de jaloersheid op een correcte manier interpreteert: dit is een boodschap dat je meer kan en wil bereiken in dit leven. Het gaat over de wens om te groeien, stralen, gelukkig zijn, vrij en onbeperkt te zijn enz.

Komische films en verhalen doen het beter. Daar wordt jaloezie eerder afgeschilderd als normale menselijke emotie. Het wordt lichter en humorvol benaderd. Ik denk dat zij onbewust een beetje evenwicht brengen in dit onderwerp in onze maatschappij.

WE ZIJN ALLEMAAL KINDEREN VAN ONZE TIJD. We denken dat we niet meer onderhevig zijn aan onze culturele overtuigingen, maar dat zijn we wel. Onze culturele visie op jaloezie en egoïsme is daar een voorbeeld van. Er zijn er nog veel meer. Daar probeer ik artikelen over te schrijven en oefeningen over te geven. Door meer naar onze eigen gevoelens te luisteren, kunnen we onze eigen wijsheid vinden. Als we goed naar onze gevoelens luisteren dan kunnen we voelen of een wijsheid goed-voelend en opwindend voor ons aanvoelt of niet. Geeft een boodschap ons meer gevoelens van liefde voor onszelf of niet? Voelt een waarheid over anderen zacht of hard? Geeft iets ons meer hoop en geloof op een realistische manier of niet? Komen onze nekharen over iets rechtstaan op een positieve manier? Vergroot een visie ons geloof in onszelf en anderen of niet? Het is waardevol en belangrijk om een individuele denker te worden. Daarvoor is ons bewustzijn bedoeld. Dat maakt van ons een succesvolle schepper. Dat is wat ons ultiem gelukkig maakt en waardoor we in contact kunnen komen met de wijsheid van ons hart. Het maakt ons eigenlijk een liefde-voller mens.

Niemand anders moet hiermee eens zijn om zelf een succesvolle schepper te kunnen worden en harmonie in onze eigen levenservaring te kunnen brengen; en om onze eigen wijsheid te ontdekken en versterken. We zijn volledig zelf verantwoordelijk voor onze eigen vibratie, denken en helderheid.

Jaloezie zet ons ook aan en motiveert ons ook om meer innerlijke harmonie te vinden. Want de kern waarop we jaloers zijn is dat de ander verbinding heeft met zijn hart en daarom gelukkig is en wij niet. Als we op een correcte manier naar onze jaloezie luisteren worden we dus een meer gelukkige, harmonische, overvloedige en liefdevolle mens. Onze levensvibratie verhoogt en spreidt zich uit in de wereld waardoor we de maatschappij een klein beetje opliften en een voorbeeld zijn van hoe we liefdevol naar onszelf en de anderen kunnen kijken.