BASIS-KERNHOUDINGEN om anderen optimaal te helpen – HOE WORD JE DE BESTE COACH, LERAAR, TEAM-LEADER, HULPVERLENER? Wat moet elke hulpverlener/leraar/leider/vriend weten

EN DOORBRAAK-SPELLETJES OM ANDEREN TE STEUNEN

Door mensen op een accurate manier te helpen gaan we naar de kern. Anders zijn we bezig om symptomen op te lossen, maar hebben we een probleem niet aan zijn basis aangepakt, waardoor het er op andere manieren weer gaat uitkomen. De hier beschreven steun-grondhoudingen zijn bijzonder gunstig voor iedereen. Het is uitermate geschikt voor mensen die anderen begeleiden, onderwijzen en helpen op professioneel vlak. Dit wordt in de meeste opleidingen vergeten. Veel hulpverleners en leraars maken géén gebruik van deze technieken. Ik zie dat een groot deel van de mensen dit nog niet accuraat kent en toepast. Dit wordt vergeten in heel veel boeken over relaties en deze tips zijn ongelofelijk essentieel.

Er zijn ontelbare manieren om anderen te helpen. De basishoudingen die ik hier beschrijf zijn gebaseerd op de wet van aantrekking of toelating.De waarde hiervan is dat het ons leven en dat van anderen exponentieel kan verbeteren. Zij brengen een buitengewoon krachtige kettingreactie op gang.

KORTWEG: Doe dus álles wat je Wil en Kan om anderen te helpen, maar vul het aan met deze “Basishoudingen”. Als professionele hulp vereist is, dan is het nog steeds belangrijk dat te voorzien.

Anderen helpen gaat niet over anderen bemoederen of klakkeloos doen wat de ander zegt. Het gaat niet over de ander helpen met iets wat die persoon zelf kan doen zodat de persoon afhankelijk wordt en zijn zelfredzaamheid verliest. Het gaat niet over de andere helpen ten koste van jouw eigen energie en humeur. Omgekeerd gaat het ook niet over anderen laten vallen, hen alles alleen laten ontdekken en enkel ons eigen willetje doordringen. Het gaat over de juiste balans vinden, die ons hart en intuïtie kennen. Het gaat over de andere stimuleren om zijn potentieel eruit te halen! Het is gezond om anderen op de juiste manier te helpen, op de juiste momenten.

Als we anderen op de juiste manier helpen dan geeft het ons energie. Als we energie verliezen, dan zijn we anderen niet constructief aan het helpen. Als we onszelf tekort doen, dan zijn we anderen ook niet optimaal aan het helpen. Dan bestaat er nog een betere manier.

Als we anderen constructief helpen dan worden wij daar zelf beter van op alle vlak, en dat gaat altijd samen met onszelf helpen. Overal komen we relaties en mensen tegen.

We zijn allemaal oplifters in onze kern. We worden er zelf gelukkig van om anderen gelukkig te zien. We zijn verbonden met elkaar. Als we anderen accuraat helpen dan gaan we onszelf niet uitputten en niet over onze grenzen laten gaan. Maar we gaan er wel veel plezier aan hebben om anderen vaak te helpen op de geschikte momenten. Dit wil zeggen als we daar ruimte en energie voor hebben. Anderen helpen op deze manier kunnen vele momenten van plezier worden.

Woorden educeren ons niet. Dit zijn houdingen om uit te voeren en spelletjes om praktisch te maken. Het is enkel door ervaring en doen dat we resultaat gaan zien.

De lijst die hier staat is nog niet volledig. Ik beschrijf 3 kernhoudingen om anderen optimaal te helpen en 9 doorbraak spelletjes om anderen te steunen (en ook jezelf).

 

Deze aandachtspunten zijn gebaseerd op de methodiek van E. Hicks.

helping-hands

3 kernhoudingen om anderen het beste te helpen

  1. De andere in zijn hoogste versie zien.

= De andere niet zien als slachtoffer, behoeftig en hopeloos.

Dit is het potentieel zien dat de andere persoon kan worden (Dat hij vanbinnen werkelijk is) De grootsheid zien die de andere persoon vanbinnen is.

HOE

  • mediteer elke dag 5 minuten dat je een andere persoon ziet in zijn hoogste kracht. Voorbeeld: succesvol, gelukkig, gezond, vitaal, vol van leven, zelfzeker, stralend, geliefd, lachend, geadoreerd, vervuld, etc.
  • Variatie: stel je voor dat de andere persoon omringd en doordrongen is door wit zuiver stralend licht
  • Variatie: stel je voor dat de andere persoon een energetische gouden beschermcirkel van licht rond zich heeft.

UITLEG

  • De andere in zijn hoogste versie zien zorgt ervoor dat je de vibratie aanspreekt van de echte persoon die in iemand anders zit. Iedereen heeft een innerlijke bron van wijsheid en kracht. Door de hoogste versie van iemand anders te zien wekken we die kant van die persoon op. We herinneren de andere persoon aan wie hij werkelijk is. Je mag dit visualiseren, maar je mag dit ook schriftelijk doen. Hoe zou die persoon die jij wil helpen zijn in zijn grootste vorm?
  • De andere in zijn hoogste versie zien lift zijn energie op. Het lift ook de vibratie van jezelf op. Als je de andere als beperkt, slachtoffer en falend ziet, dan verlaag je jouw eigen trillingsniveau. Iedereen heeft af en toe moeilijke momenten. Als jij meegaat in het gevoel van hopeloosheid en moeilijkheid, dan daalt jouw energie. Je gaat dan mee in het slechte moment van de andere persoon. Je versterkt hierdoor bij de andere persoon herinneringen van de illusie van beperktheid. Je ondersteunt daardoor de negatieve en onconstructieve gedachtepatronen van uw gesprekspartner.
  • Door het omgekeerde te doen: de persoon in zijn kracht en hoogste potentieel te blijven zien, houd jij jouw eigen vibratie hoog. Onze vibratie is besmettelijk. Als iemand op dat moment contact met jou wil maken in verbinding, dan kan hij niets anders dan zijn eigen vibratie mee verhogen. Dit gebeurt automatisch. Je helpt hiermee dus niet alleen jezelf omdat het voor onszelf het meest gezond is om te waken over onze energie. Maar je lift de energie van de andere dus op door zijn hoogste versie te zien en daarop te focussen. Het is een gevoelsoefening.
  • Iedereen heeft een eigen innerlijke gids in zich die continue tegen hen spreekt.
  • Vanals je de gebreken en fouten van de andere begint op te merken, dan verlaag je jouw eigen energie. Je verliest dan jouw eigen balans en het wil eigenlijk zeggen dat je voordien reeds jouw eigen balans kwijt was. Je kan de andere dus eigenlijk ook bedanken (in stilte) omdat hij jou helpt om jouw vibratie opnieuw te verhogen door dit duidelijk te maken.
  • Geloof in het succes en de mogelijkheden van de ander. Ga niet mee in het doemdenken van de andere. Als je dat doet dan zijn jullie beiden op dat moment verdwaalt. Je kan in het succes van de andere geloven als je in jouw eigen succes gelooft. Grondhouding 3 is daarom ook héél belangrijk voor deze tip.
  • Het voelt goed voor ons aan om het potentieel in anderen te zien.
  • Probeer het 1 maand uit.

 Medelijden is negatief. Hierbij zie je de persoon als zwak, on-zelfredzaam en slachtoffer

Compassie is positief. Hierbij begrijp je waar de persoon zich bevindt. Je voelt empathie, maar je weet waar de persoon naartoe kan. Je ziet tegelijkertijd het potentieel van de andere persoon. Je ziet de persoon niet als zwak, maar als krachtig. (Dit gaat over de innerlijke kracht)

 Door medelijden gaat jouw eigen energie (en dat van de andere) naar beneden.

Door compassie gaat jouw eigen energie (en dat van de andere) naar boven.

 

 

 

 

 

  1. De goede kanten van de andere persoon opmerken

Het voelt goed om anderen te appreciëren

Het voelt niet goed om kritisch over anderen te denken

HOE

  • Schrijf 30 dagen op wat je apprecieert aan de andere.
  • + Optioneel: Schrijf 30 dagen op wat je apprecieert aan jezelf. Schrijf elke dag op wat je apprecieert aan jullie relatie. Schrijf elke dag op wat je apprecieert aan verschillende mensen (vb. collega’s, familie, romantische partner)

UITLEG

  • Onze gedachten hebben een bepaalde vibratie. De mensen rondom ons kunnen dat onbewust voelen. Dat is de reden dat dat we ons ongemakkelijk voelen in de aanwezigheid van iemand die ons in stilte bekritiseert en dat het zo goed voelt om in de aanwezigheid te zijn van iemand die zot van ons is en oprecht van ons houdt zoals we zijn. Dat is bijvoorbeeld de reden dat we ons vaak goed voelen bij kinderen die van ons houden. We moeten ons gevoel echter niet laten afhangen van hoe anderen over ons denken. Dit mechanisme bestaat als we niet bewust met onze gevoelens en gedachten omgaan. Wij kunnen bij onze eigen gevoelens blijven en een krachtige individuele beslisser worden.
  • Als ik bijvoorbeeld continue boos ben dat mijn partner de vuilnisbakken niet buitenzet, dan zal het energetisch héél moeilijk worden voor mijn partner om zijn houding te veranderen. Ik verwacht namelijk heel sterk dat hij fouten maakt. Ik duw de persoon hierdoor ook in een weerstandige en rebellerende houding. Zelf als hij dat zou willen, zal hij zijn houding, door mijn negatieve focus daarop, niet kunnen verbeteren.

 

  • In het slechtste geval duwen we mensen van ons weg door continue hun gebreken op te merken. Dit is bijvoorbeeld de reden dat sommige partners gewoon plots uit onze ervaring verdwijnen. Niemand vind het fijn om continue bekritiseerd te worden. Iédereen maakt fouten. Niemand is hier een uitzondering op. We voelen ons daar zelf ook niet goed bij. We schamen ons daarvoor. We zijn veel liever ons harmonische succesvolle en doeltreffende zelf. Samenwonen met iemand die continue in stilte (of luidop) onze fouten opmerkt is heel destabiliserend en soms zelf niet uit te houden, waardoor sommige mensen op een dag hun valies zullen nemen.

 

  • Verandering vertrekt vanuit onszelf. Mensen zeggen soms: “mensen kunnen niet veranderen”. Deze uitspraak klopt niet. Er zijn ontelbare mensen op de wereld die getoond hebben dat mensen kunnen veranderen. De grootste mensen hebben getuigd van enorm grote veranderingen in hun levenshouding. Mensen, kinderen en jongeren veranderen continue. Elke dag zijn we een nieuwe persoon. Maar ja, mensen kunnen niet veranderen, als wij zelf niet veranderen en niet anders naar hen kijken.
  • Onze verwachtingen zijn scheppend en beïnvloedend. Als wij verwachten dat mensen zich vervelend gaan gedragen, dan is de kans heel groot. Als wij verwachten dat mensen fouten gaan maken dan vergroot die kans. Als je verwacht dat mensen gaan stralen en een positieve indruk op anderen maken, dan gaan mensen dat op een bepaald moment vaak ook doen.

Als je in jezelf gelooft, kan je bergen verzetten.

Als je in anderen gelooft kunnen ze bergen verzetten.

Children_Playing_Outside_1200x300

  1. Gelukkig zijn

=  In onze eigen kracht blijven staan

= zelf in harmonie zijn

GELUK = HARMONIE

HOE

  • Zet gedurende 2 maand jouw eigen geluk voorop

Zorg 2 maanden voor jouw eígen geluk!!

UITLEG

  • Het is zo’n krachtig basis-principe. Maar door schuldgevoelens passen we dit principe zo weinig toe.
  • Als wij zelf gelukkig zijn dan staan we altijd in onze kracht. Vereiste is wel dat we werkelijk gelukkig zijn. Veel mensen zijn zich niet meer goed bewust van hoe ze zich werkelijk voelen.
  • De beste manier om anderen te helpen is door zelf gelukkig te zijn. Als we zelf gelukkig zijn dan hebben we niet enkel meer energie en aandacht om iemand anders te helpen. De belangrijkste reden is dat we op dat moment in onze kracht staan en een hoge vibratie hebben. Onze eigen energie straalt uit naar de mensen ons heen en lift de energie van de andere persoon ook op.
  • Als we zelf echt gelukkig zijn, dan zitten we in harmonie. Als we in harmonie zitten dan zijn onze handelingen succesvol en meest (tijds-)efficiënt. Dat wil zeggen dat onze hulp dan ook meest doeltreffend is. Vanals wij zelf niet helemaal gelukkig zijn, vermindert de efficiëntie van onze eigen handelingen en keuzes. We doen anderen meer tekort dan goed als we hen helpen vanuit disbalans.
  • We helpen zieke mensen niet door zelf ziek te zijn. We helpen ongelukkige mensen ook niet door zelf ongelukkig te zijn.
  • Als we zelf gelukkig zijn dan zijn we ook het beste voorbeeld. Ook weten we dan wat de oplossingen en antwoorden zijn, want we hebben ze zelf gevonden en ervaren. Ons advies is niet gebaseerd op ideeën, maar op ervaring. Daarenboven leren mensen het gemakkelijkste door onze voorbeelden. Onze eer is dan niet gekrenkt. Dit inspireert mensen om hun beste beentje voor te zetten.
  • Als we zelf gelukkig en succesvol zijn, dan zijn we niet jaloers op anderen. Als wij stilletjes jaloers zijn dan gaan we “ongewild” en onbewust anderen hun geluk tegenhouden. We zijn dan niet de meest geschikte persoon om de andere te helpen. Als wij zelf geloven en volledig vertrouwen in onze successen, dan gaan we anderen ook bergen van geluk en welslagen gunnen.
  • Als we zelf gelukkig zijn dan horen we onze intuïtie het best. Anders wordt onze intuïtie vertroebelt door negatieve emoties en gedachten. Beslissingen uit angst zijn vaak geen juiste beslissingen. Juiste beslissingen worden genomen vanuit helderheid en zekerheid. Dit hebben we als we gelukkig zijn.
  • Deze tip hoort letterlijk gezien en toegepast te worden. Het is werkelijk nodig om ons elke dag af te vragen wat wij zelf nodig hebben voor ons geluk. Het is belangrijk dat wij ons eigen geluk prioritair stellen, om de andere optimaal te kunnen helpen.
  • Soms is het nodig om even afstand van de andere persoon te nemen om ons gelukkig te blijven voelen. Dit kan zijn dat we er eens een dagje alleen op uittrekken. Relaties met ouders verbeteren bijvoorbeeld vaak als de kinderen het huis uit wonen, omdat iedereen dan gemakkelijker in zijn kracht en gelukkig blijft door de kleine afstand. In héél lastige situaties kan het eens betekenen om maximaal 10 dagen een time out te nemen van een moeilijke relatie, maar vaak kunnen we het met enkele uitstappen of momenten voor onszelf oplossen. Je zegt aan de andere dat je er voor het geluk en succes van de relatie even alleen op uittrekt.
  • Het wil ook niet zeggen dat we overdrijven naar de andere kant. Het wil niet zeggen dat we anderen laten vallen en anderen niet meer helpen. Het wil niet zeggen dat we anderen alleen laten als ze niemand hebben om gezelschap te houden. Vaak worden we er zelf gelukkig van om iets dienstbaar voor anderen te doen. Het biedt kansen tot verbinding, plezier, interactie, levendigheid, contacten met anderen mensen, bijleren, geïnspireerd worden, etc.

Het is belangrijk dat als we anderen helpen of vergezellen, dat we daar zoveel mogelijk plezier aan beleven. Als anderen voelen dat wij zelf gelukkig zijn en ons minder zorgen maken, dan gaan zij daar zelf ook vaak van ontspannen. 

  • Anderen helpen op de juiste manier kan een bron van geluk worden. Ons gevoel is een kenmerk.
  • Eén van de belangrijkste tips voor mensen die hun relatie willen redden, is hen aanraden om 2 maanden extra krachtig voor hun eigen geluk te zorgen. Als de relatie ooit goed gezeten heeft, en als de partners ooit het gevoel gehad hebben dat ze de ware voor elkaar waren, dan is de kans na en tijdens die 2 maanden énorm groot dat de relatie weer herstelt.

Als de sleur in een relatie komt, dan vervalt men gemakkelijk in een negatieve kettingreactie van het opmerken van elkaars fouten en het spreken over de problemen van het leven. Vaak wordt de relatie negatiever en negatiever. Vaak weet men niet dat datgene waar men het vaakste aandacht aan geeft, ook zal beginnen doorschijnen in de relatie zelf. Het is net nodig dat we het omgekeerde leren te doen. Dat is de sleutel om verliefd te blijven op jouw partner, collega’s en dierbaren 🙂

  • Zorg voor jezelf. Optimaliseer jouw EIGEN leven (en dit mag op jouw eigen unieke waardevolle manier. Trek je niet aan wat anderen ervan denken. Niet iedereen moet de Koning van een land zijn, maar dat mag) Als je zelf angstig en overbezorgd bent, dan zal je mensen niet snel stimuleren om hun dromen na te streven. Je hebt immers zelf schrik dat ze zullen falen. Je wil anderen behoeden voor teleurstelling. Maar hoe verdrietig en pijnlijk is het niet om een leven te leiden waar wij of anderen ons potentieel en vrijheid niet ten volle benutten? Je kan anderen steunen in het bereiken van hun eigen doelen, door zelf een voorbeeld te zijn van jouw eigen succes.

700d3ece965c47bd80ff1d006f863b34

Hier volgen enkele doorbraakspelletjes die gebaseerd zijn op deze basisprincipes.

  1. POSITIEF FILMSCRIPT OVER DE ANDERE PERSOON

Schrijf een script over de andere persoon die je wil helpen, waarbij je als het ware een filmverhaal schrijft over die persoon in een succesvol leven.

Dit verlegt jouw focus naar positieve ontwikkelingen.

Nota: Dit is absoluut niet om de andere te controleren of forceren een leven te leiden zoals wij dat willen. Het is belangrijk om jouw wens voor die persoon daarna ook los te laten. Eigenlijk doen we dit vooral voor onszelf. Het is opdat wij er ons beter over zouden voelen en opdat onze eigen vibratie zou verbeteren. Het is niet mogelijk en het voelt voor onszelf nooit goed aan om anderen te controleren.

  1. GEVOELENS PIVOTEREN

Dit wil zeggen dat je jouw gevoelens m.b.t. een andere persoon hoger vibrerend maakt. Dit houdt in dat onze gevoelens over de andere positiever en gelukkiger worden.

Alle negatieve gevoelens, zoals bijvoorbeeld bezorgdheid, angst, frustratie, ongeduld, schaamte, schuld, boosheid, enz. hebben een lage vibratie. Positieve gevoelens hebben hoge vibraties.Voorbeeld vertrouwen, fierheid, nieuwsgierigheid, interesse, enthousiasme, LIEFDE, rust, geloof, HOOP, PLEZIER, speelsheid, inzicht, helderheid, enz.

Om onze gevoelens accuraat om te kunnen draaien is het nodig om heel eerlijk te worden over onze eigen gevoelens. Als je enige frustratie hebt over een relatie of enige disbalans meemaakt in relatie met iemand, dan weet je dat je zelf negatieve gevoelens én gedachten hebt tegenover de andere persoon of de relatie – op dat moment.

Hoe:
  • Je kan positieve gedachten zoeken die jouw gevoel over de andere persoon verbeteren
  • Je kan opschrijven hoe je je wilt voelen op een A5 papier. Je maakt een kettingreactie van positieve gewenste gevoelswoorden.
  • Schrijven helpt om te focussen.
  • Schrijf op hoe je je niet wilt voelen. Schrijf daarna op hoe je je wel wil voelen met betrekking tot die persoon.
  • Hoe zou het voelen als die persoon _______________ (gewenste doelstelling/ houding) is: Som regelmatig op hoe dat voor jou zou voelen _______________
  • Schrijf dit dagelijks in jouw dagboek. Deze spelletjes werken door hun continuïteit.
  • Stijgen op de emotionele geleidingschaal. Bij deze oefening vertrek je van jouw meest negatieve gevoel over de andere persoon. Je gaat dit gevoel uiten als je alleen bent of met een neutrale begeleider. Je moet dit niet vertellen aan de andere persoon. Dit kan bijvoorbeeld via schrijven in jouw dagboek of via acteren. Als je dit gevoel goed geuit hebt, waardoor je een klein beetje opluchting voelt, ga je naar een iets beter voelende negatieve emotie en herhaalt hetzelfde proces. Op deze manier stijg je stapsgewijs maar gegrond op de emotionele ladder waardoor je op den duur een positief gevoel belichaamt tegenover jouw dierbare.

Problemen in relaties ontstaan en blijven omdat we denken dat ze door de andere persoon veroorzaakt worden. (De andere persoon heeft ook zijn eigen verantwoordelijkheid, maar dat maakt eigenlijk onze rekening niet.) Al onze relatie-ervaringen vertrekken echter vanuit onze eigen gevoelens (en gedachten). We wijzen met de vinger naar de andere persoon bij problemen. We proberen dan condities te veranderen zonder de kern aan te pakken. Dat is alsof je een trein wil doen stoppen zonder zijn motor uit te zetten.

2. POSITIEF DENKEN

Schrijf op hoe je wil denken over de andere persoon.

Vind stapsgewijs beter voelende gedachten over jullie verhouding en interacties.

Veel mentale en emotionele problemen worden veroorzaakt of versterkt door onconstructieve denk-patronen. Onze gedachten zijn magnetisch en creërend. Leren hoe we de wortel van onze gedachtenstructuur werkelijk positiever kunnen maken is een essentiële vaardigheid voor elke persoon. Dit kunnen we leren in de praktijklessen van aantrekking. Als we deze vaardigheid zelf beheersen, gaan we dat automatisch ook aan anderen beginnen leren door ons voorbeeld.

3. INZICHTGEVENDE VRAGEN

Je kan vanuit kennis en helderheid wel inzichtgevende vragen stellen, vb: Welke gedachten en gevoelens had je vóór je die teleurstelling meemaakte? Hoe voelde je je vóór de ziekte begon? Hoe denk je over anderen? Hoe voelde je je tegenover anderen? Welke gedachten heb je hierover vroeger gehad? Heb je misschien iets intens meegemaakt de laatste tijd? Welke gevoelens heb je lang of intens ervaren over dit onderwerp? Waarom wil je dit? We kunnen op deze manier zowel onze successen als onze uitdagingen analyseren. Wat waren onze gedachten en gevoelens over deze onderwerpen of over andere onderwerpen voordien? Hoe wil je je voelen? Hoe wil je je niet voelen? Etc.

images

ZELFVERANTWOORDELIJKHEID NEMEN

Sta af en toe stil bij de volgende vraag:

Hoe draag ik bij aan de problemen van de andere persoon, onze relatie, mijn ervaringen? Wat is mijn aandeel? Wat kan ik veranderen om dit te verbeteren?

4. VERKLARENDE UITLEG

Je kan verklarende uitleg geven die de vibratie oplift.

BIJVOORBEELD: “Onze cellen hebben de mogelijkheid om zichzelf te genezen. Ze zijn oneindig regenereerbaar. Onze cellen zijn ongelimiteerd. Ze bezitten de wijsheid en de levensenergie van de bron in zich.” Of “De schepping is ongelimiteerd. We kunnen alles creëren wat we willen.”

Je kan mensen zeker ook nuttig boeken, activiteiten, quotes, trainingen, enz. aanbevelen. Je kan enthousiast spreken over jouw eigen ervaringen en vooruitgang. Zo leren we ook heel veel. Zo ontdekken we nieuwe zaken. Je kan vragen of mensen het fijn vinden om te horen wat hen misschien zou kunnen helpen. Je kan ook jouw eigen trainingen maken en boeken schrijven. Maar laat het los wat de andere daarmee wel of niet doet.

5. OPLIFTENDE GESPREKKEN EN HOOG VIBRERENDE COMMUNICATIE

De persoon vragen naar zijn successen en plezierige momenten. Als mensen snel de neiging hebben om naar het negatieve af te dwalen, hou dan korte gesprekken met hen. Vraag naar andere mensen hun passies, liefdes, dromen, intenties, inzichten, etc.. Spreek over de dromen en wensen van mensen of onderwerpen die hen gelukkig maken.

6. HET WAAROM SPELLETJE

Schrijf uit wat je allemaal wil voor de andere persoon. Schrijf daarbij ook altijd waarom je dat wil. De Waaromvraag is energie-verhogend. Het doet onze weerstand zakken. Het geeft inzichten en opluchting. Schrijf op waarom je wilt dat de persoon zich gedraagt zoals je wil. Probeer het uit.

7. POSITIEVE HOUDING

Bedank de andere persoon. Complimenteer de andere persoon. Vertel wat je bewondert en waarom. Probeer dit eens uit en merk op hoe je je achteraf voelt. Vertel elke dag iets positief aan jouw dierbare. Geef jouw dierbare elke dag een compliment. Geef af en toe een geliefd geschenk aan jouw dierbaren.

HET SCOREKAARTJE-SPELvan Avery

Neem elke dag, gedurende een week, een nieuw scorekaartje met je mee. Dit kan een gewoon notabriefje zijn of een scorekaartje op jouw smartphone-apparaat. Je maakt 2 kolommen. In de linker kolom schrijf je “opgemerkt”. In de rechter kolom schrijf je “succesvol omgedraaid”.

Elke keer dat je een negatieve gedachte hebt over een andere persoon, en je merkt dat op zet je een kruisje in de linker kolom. Als je opmerkt dat je iets negatief zegt over of tegen de andere persoon, zet je een kruisje in de linker kolom.

Als het je lukt om jouw negatieve gedachte succesvol om te draaien naar een positieve gedachte of gevoel over de andere persoon zet je een kruisje in de rechter kolom. Als het je lukt om op tijd bewust te worden van wat je gaat zeggen en daardoor jouw negatieve boodschap tegen of over de andere persoon niet uitspreekt, zet dan een kruisje in de rechterkolom.

Op het einde van elke dag tellen we onze punten op. Voor elk kruisje in de linker kolom krijg je 2 punten omdat bewustwording ook vooruitgang is en ons zal helpen om te transformeren. Voor elk kruisje in de rechter kolom krijgen we 10 punten.

Dit spelletje leidt tot bewustwording van onze automatische negatieve gewoonten + ombuiging naar het positieve.

8. DOE EENS IETS ZOT _ DOE IETS WAT JE NOG NOOIT GEDAAN HEBT_ HUUUUUUUMOR

Doe eens iets wat je nog nooit gedaan hebt met die persoon. Dat verandert de vibratie. Dit kan voor een doorbraak zorgen in een vastzittende energie. Het kan over iets schijnbaar onbenullig aan. Het zorgt gewoon voor een energetische shift dat iets anders positief op gang kan brengen. Een make-over zorgt bijvoorbeeld soms dat de passie in een uitgebloeide romantische relatie weer oplaait. Doe eens iets gek met jouw haar. Wees speels. Ga je eens compleet anders kleden. Koop eens wat seksspelletjes om samen uit te proberen als je dat nog nooit gedaan hebt. Probeer eens exotisch eten, enz.

Pak het eens anders aan. Dat zorgt soms werkelijk voor een doorbraak in moeilijke relaties. Als je vaak zachtaardig bent, maak je dan eens een keer kwaad tegen jouw partner, privé of zakelijk. Soms helpt dit een situatie werkelijk. Je kan jouw ware gevoelens eens uiten. Mensen appreciëren dat achteraf soms. Als je altijd hard en veeleisend bent, pak jouw dierbare dan eens een tijd zachtaardig aan. Kijk of dit iets anders oplevert. Misschien voelt dit niet zo slecht aan als je zou denken 😉 Zoek oplossingen waar jullie jullie beiden in kunnen vinden. Vind de gemene deler en de win-win oplossingen. Geef aan elkaar wat jullie beiden nodig hebben. Volg eens een cursus over relaties. Leer eens iets nieuw.

Humor kan ook wonderen doen. Humor kan een ideaal tool zijn (mits het met liefde wordt uitgevoerd) om onze gebreken en de gebreken in relaties te accepteren en rustig aan op onze eigen tempo te veranderen.

Ons gevoel volgen is altijd een goede tip. Zij spreekt de taal van onze intuïtie. Als iets werkelijk onveilig voelt, doe het dan niet. Maar een nieuwe uitdaging aangaan of een lichte frustratie overwinnen kan wel bijzonder verrijkend zijn!!

 

9. POSITIEVE INTERPRETATIE SPELLETJE

We vergelijken ons vaak met elkaar in de huidige cultuur. Dit is gebaseerd op een heel foutieve en gebrekige conclusie.

We plaatsen mensen in kotjes van wel of niet geslaagd. We plaatsen mensen op een gradatieschaal van gelukkiger en succesvoller, maar missen hierbij de clou van het verhaal. Er is geen eindstreep. Er is dus ook geen vergelijk mogelijk. Niemand staat voor of achter op anderen. Er is geen competitie. Er zijn geen leraren. Er zijn geen studenten. Alles wat we meemaken heeft een belangrijk nut.

Maar we leren van elkaar bepaalde gebeurtenissen op een negatieve manier te interpreteren en bepaalde gebeurtenissen als positief.

In dit spelletje gaan we ons oefenen om de positieve kanten en interpretaties van alles wat wij en anderen meemaken te ontdekken. We leren het leven op deze manier met totaal andere ogen te zien.

Als mensen hun eigen levenssituaties als negatief beoordelen, gaan ze kleiner en beschaamder worden. De levensenergie stokt of vertraagt hierdoor. Hun interpretaties worden een selffulfilling prophecy en hun leven verloopt steeds moeizamer. Mensen gaan zich gaan verstoppen en hun ontwikkeling stopt.

Door onze levensgebeurtenissen op een positieve manier te interpreteren worden we weer fier op onszelf. We komen weer in contact met onze zelfliefde en met ons zelfvertrouwen. We worden weer gelukkiger. Ons leven kan weer stromen. We gaan weer in contact komen met onze eigen intuïtieve antwoorden. We krijgen weer energie, kracht en motivatie. We gaan weer vertrouwen in onze eigen innerlijke wijsheid.

Voorbeeld: Ik kom een moeilijke levenssituatie tegen omdat ik daarna anderen beter kan begrijpen en helpen. 

Maar hier een nieuwe gewoonte van.

10. BEVESTIGINGSSPELLETJE

Dit is een spelletje dat je met verschillende mensen kan spelen. In plaats van overbezorgd te zijn dat anderen hun dromen niet zullen bereiken, gaan we mensen net verbaal bevestigen dat ze hun doelen en dromen op hun manier zeker kunnen bereiken. In plaats van toe te geven aan het (aangeleerde) automatisme om anderen te ‘ont-moedigen’ gaan we mensen met overtuiging toegeven en bevestigen dat ze hun doelen kunnen bereiken. Met enthousiasme gaan we mensen aanmoedigen om hun doelen te bereiken, in plaats van omgekeerd. Vertel de mensen dat ze hun doelen wel kunnen bereiken en zoek redenen waarom ze dat kunnen doen. Wees creatief. Je moet niets zeggen wat je niet meent, maar zoek naar argumenten en manieren waarom die andere persoon het toch kan doen op zijn manier.

11. SUSSEN

Probeer in verontrustende situaties mensen zoveel mogelijk in verbinding te sussen. Dit wil zeggen dat je mensen kalmeert en dat je je afvraagt wat je kan doen of zeggen dat jezelf en de andere persoon een opgelucht en beter gevoel geeft. Soms zijn enkel kleine stappen mogelijk, maar elke kleine stap is een doorbraak.

12. VISUALISATIE & GELOOF

Visualiseer de persoon zoals je hem zou willen zien. Doe dit als je je goed voelt of met een goed gevoel, anders werkt het niet. Als je dit een tijdje gedaan hebt, zal jouw intuïtie jou tips beginnen geven hoe je die persoon kan helpen. Volg na een tijdje oefenen jouw intuïtieve ideeën op.

De visualisatie helpt om ons geloof in de andere persoon te vergroten. Als wij geloven in de andere persoon zijn succes, dan helpen we die persoon het meest. Probeer meer te geloven in de andere persoon zijn succes en zijn slaagkansen. Betrap jezelf erop als je dat niet doet en neem je voor om weer krachtig in die andere persoon te geloven.

Een andere visie over helpen

Een andere tip die onrechtstreeks met dit thema te maken heeft is het volgende. Dit zijn ook heel belangrijke basishoudingen bij het bewust creëren:

  • Zoek geen bevestiging bij mensen die het je niet kunnen geven. Zoek geen liefde of geluk bij mensen die het je (op dit moment) niet kunnen geven. Het zijn deze houdingen die ons zelfvertrouwen en onze energie naar beneden halen.
  • Probeer de andere niet te overtuigen van jouw gelijk. De andere proberen overtuigen kost ons zelf energie en haalt onze eigen overtuigingskracht naar beneden. Ons eigen geloof in de andere (en in onszelf) gaat erdoor naar beneden.

Bevestiging ligt in onszelf, liefde ligt overvloedig in ons eigen hart, geluk ligt in onze eigen bron. Mensen kunnen ons geluk aanvullen of invullen, maar er niet de oorzaak of bron van zijn. Zolang we zoeken naar geluk en succes bij anderen gaan we tegen de muur lopen. Anderen voelen onbewust dat ze niet voor ons geluk kunnen zorgen. Als wij dat van hen verwachten zullen zij lichamelijk of figuurlijk van ons weglopen. Zij weten immers dat zij niet kunnen voldoen aan onze verwachtingen. Zij zijn daar niet voor toegerust.

Met betrekking tot dit thema wil dit zeggen dat we ‘soms’ ook niet teveel moeten verwachten van de anderen. Soms verwachten we extreem veel van de anderen (zonder naar ons eigen aandeel te kijken). Soms verwachten we iets van iemand anders, wat die persoon gewoon nu nog niet kan geven. Dan frustreren we enkel onszelf (en de andere) daarmee. We kunnen onze relaties ook verbeteren vanuit onszelf. In principe hebben we de andere daarvoor niet echt nodig. Wij kunnen er eigenlijk zelf voor zorgen dat we ons gelukkiger, positiever, speelser, geboeider, opwindender, passievoller, creatiever, enz. in onze relatie met die andere persoon voelen. We kunnen situaties misschien niet altijd onmiddelijk veranderen. We weten de directe oplossing misschien niet altijd, maar in alle situaties kunnen wij ‘liefde’ voor de andere persoon voelen. Wij zijn volledig zelf de baas over onze gevoelens. We verwachten soms dat de verandering vanuit de andere persoon gaat komen, maar misschien heeft de andere persoon daar geen zin in of is de andere persoon daar nog niet klaar voor.

Verwachten dat de verandering vanuit de andere persoon gaat komen, werkt zelden.

Soms is het beter om de mensen te accepteren zoals ze zijn. Het hangt er vanaf waar we het over hebben. Soms mag je ook jouw eisen stellen en grenzen geven. (Onze intuïtie en ons gevoel zal ons daar meer helderheid over geven.)

Het kost ons gewoon veel energie om anderen te proberen veranderen en het is niet altijd succesvol. Het kan ons ontmoedigen en gevoelens van schuld en tekortkoming geven als ons dit niet lukt. Ook de andere persoon voelt zich schuldig en beschaamd. We zien niet altijd dat ons gedrag en onze houding niet helpt. Als je al lang een situatie op een bepaalde manier probeert op te lossen, maar er verandert niets, dan zijn we soms teveel inspanning aan het doen.

Het is regelmatig als we het loslaten, dat de andere persoon begint te veranderen.

Het is vaak als één partner aan zijn eigen geluk begint te werken, dat de andere persoon na een tijdje volgt.

Het kan ons veel meer gemoedsrust en opluchting geven om de zaken dan eens een tijdje los te laten. Daarna kan de situatie ‘WERKELIJK’ verbeteren door gebruik te maken van de wet van aantrekking. Door bijvoorbeeld alle andere tips die hierin staan toe te passen.

Maar geef dit wat tijd. Een grote transformatie kan onmogelijk in één nacht gebeuren. Het zal toewijding en continuïteit vragen.

international-group-happy-laughing-people-diversity-race-ethnicity-concept-men-women-over-summer-green-lights-85421325

Relaties zijn niet perfect

Relaties horen gewoon niet perfect te verlopen. Relaties gaan op een neer. Relaties kunnen fantastische bronnen van geluk te zijn, maar niemand gaat ooit perfect zijn. Onze relaties gaan ook nooit perfect zijn. Verwacht dat ook niet van anderen en van jezelf. Niemand kan jou continue in zijn appreciatie houden. Niemand kan continue goed gezind zijn. Het is heel nuttig om ons hiervan bewust te zijn.

We kunnen wel streven naar perfectie. Het is onze aard om dat te doen en het is aangeraden om dat te doen. Maar we zullen tegelijkertijd nooit continue volledige perfectie bereiken (voor onszelf of voor anderen). Dit zet ons aan tot groei en beweging. We zijn perfect in onze imperfectie. Wel kunnen onze relaties daar dichter bij gaan aanleunen!

Steek jouw neus niet in zaken waar ze niet thuishoren

Probeer het niet altijd voor de anderen te doen. Anderen willen veranderen is jouw neus in zaken steken waar ze niet thuishoren. Als jij concludeert dat iemand anders door jou gered moet worden, dan stel je je boven iemand anders. Je geeft anderen de boodschap dat ze verkeerd bezig zijn of dat er iets aan hen mankeert. Je boven iemand anders stellen is een teken van disharmonie. Als we in harmonie zijn dan voelen we ons niet beter, maar ook niet minder dan iemand anders.

Mensen zijn eigenlijk verantwoordelijk voor hun eigen geluk. We kunnen van elkaar leren, co-creëren, en het is goed om hulp aan te kunnen nemen van anderen, maar uiteindelijk is elke persoon de best geschikte persoon om voor zichzelf te zorgen en zijn eigen beslissingen te nemen. Elke persoon bezit in bron van kracht, wijsheid, vreugde en overvloed in zich. Elke persoon is de meest geschikte persoon om zijn eigen beslissingen te nemen. Niemand kan exact weten wat er in iemand anders omgaat, wat de exacte beweegredenen van anderen zijn, de levenservaringen, de wijsheden, waar iemand naartoe gaat. Ook geen enkele helderziende weet dit exact voor een andere persoon.

Vanals je een gebrek of een tekortkoming opmerkt in een andere persoon dan wil dat eigenlijk zeggen dat je zelf uit balans bent. Je geeft dan zelf namelijk aandacht aan een lagere vibratie. Iedereen heeft fouten en kwaliteiten. Waarom kiezen we om aandacht te geven aan de fouten? We scheppen ons eigen leven en we creëren datgene waar we aandacht aan geven. De klassieke psychologie is hier vaak niet grondig bekend mee. Meestal wijzen we met de vinger naar anderen. Dit komt ook zelden terug in de oudheidkunde. Ook vandaar dat de wet van aantrekking werkelijk een moderne holistische filosofie van onze tijd is. Het heeft oude wijsheden gebundeld en is verder met ons mee geëvolueerd. Het is een vernieuwende en doorbraak-veroorzakende visie en praktijk.

De beste verandering vertrekt vanuit onszelf. Op deze manier kunnen mensen werkelijk  geholpen worden en transformeren. Onze gedachten zijn creërend. Als we willen dat een situatie verandert, zal het nodig zijn dat onze overtuigingen daarover veranderen. Als we willen dat anderen veranderen, dan zal het nodig zijn dat wij anders over hen gaan denken.

De verantwoordelijkheid en de vrije wil blijft bij de ander

De vriend/kennis/klant blijft zelf verantwoordelijk voor zijn keuze. Het blijft zijn vrije wil of hij wil en moet veranderen of niet. Wij weten niet wat er allemaal meespeelt en of die persoon reeds klaar is om te veranderen. Moet hij wel veranderen? Ligt het niet aan ons? Het blijft dus zo dat sommige mensen zullen veranderen en anderen (nog) niet. Maar de hier beschreven basishoudingen zijn het beste wat wij kunnen doen om anderen te helpen.

Wat je als hulpverlener wel kan doen is je OPENSTELLEN om zoveel mogelijk mensen aan te trekken die er klaar voor zijn om te veranderen en die perfect geholpen kunnen worden met wat JIJ hen te bieden hebt! Dit kunnen we doen door onze eigen vibratie te verhogen en deze wisselwerkingen te leren kennen. 

De praktijk van aantrekking leidt tot BEWUSTWORDING. Het maakt ons bewust van onze gevoelens en gedachten die we hebben over anderen.

Bewustwording leidt automatisch tot verbetering en vooruitgang.

  • De belangrijkste grondhouding en tip is om zelf gelukkig te zijn; We trekken aan wat we zelf zijn. Als we zelf gelukkig zijn, dan gaan we geluk in de mensen om onze heen aantrekken. We maken dan gebruik van de energetische wetten van de natuur. De kosmos zal met ons meewerken om iemand anders te helpen.
  • HET IS NIET NODIG OF NIET DE BEDOELING DAT WE ANDERE HULPVERLENINGSTECHNIEKEN LATEN VALLEN. ZIJ BLIJVEN ENORM WAARDEVOL. DEZE BASISHOUDINGEN EN TIPS ZIJN EEN AANVULLING. HET DRAAGT ERAAN BIJ DAT WE ANDEREN NOG OPTIMALER KUNNEN HELPEN.

De beste tip voor het verbeteren van onze relaties is zorg dragen voor onze eigen gevoelens en gedachten. We zijn ons meestal niet bewust van onze eigen gevoelens en invloed tegenover iemand anders, zoals bezorgdheid, boosheid, irritatie, verontwaardiging, gemis, tekort, beperking, schuldgevoelens, ongeloof, wantrouwen, enz. En het zijn net déze gevoelens die magnetisch werken. Als wij een andere persoon overtuigd als gebrekig en slachtoffer blijven zien, dan is het heel moeilijk voor die andere persoon om succesvol te worden in ons bijzijn. (Het is mogelijk, maar dan zal de verandering van hemzelf komen) In het begin kunnen we dit geleidelijk aan verbeteren.

ALS EEN INDIVIDU AANDACHT HEEFT VOOR ZIJN EIGEN POSITIEVE GEVOELENS (en gedachten) DAN ZORGT DE KOSMOS VOOR DE REST. 

  • Dit is de geheime én onfeilbare sleutel tot succes en het adequaat helpen van anderen.

Deze tips zijn allemaal praktisch. Het is belangrijk dat we ze een tijdje overtuigd ‘toepassen’ om de resultaten en successen hiervan te ervaren.

Als je hier meer over wil leren, of als je wil leren hoe je dit adequaat kan toepassen, dan kan je je inschrijven voor één van mijn lessen.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Heb je hier positieve ervaringen mee? Zie je in waar dit nuttig kan zijn en waar je dit misschien nog niet hebt toegepast? Laat het me graag weten in een persoonlijk bericht!

Deel dit artikel graag met mensen waarvan je denkt dat ze dit kunnen gebruiken!

Heeft u vragen, opmerkingen, of wenst u meer informatie? ook heel welkom om me te contacteren via onderstaand formulier!

Met dank een heb een fantastische week!!