Hoe je kan omgaan met moeilijke mensen

– Gebaseerd op de wet van aantrekking –

 

Leren omgaan met moeilijke mensen betekent goed kunnen omgaan met jezelf.

 

difficult_people_cover

Hoe kan je op een plezante manier omgaan met moeilijke mensen?

Het gaat hier over relatief vervelende gedragingen. Het gaat hier niet over misbruikend gedrag. Dat vereist een meer verdiepende uitleg, wat te uitgebreid wordt om in een artikel op in te gaan. 

 

algemeen

Als je vanuit de theorie van aantrekking kijkt naar hoe je kan omgaan met moeilijke mensen, zal het antwoord van jezelf komen: Jij bent namelijk het vertrekpunt van alles wat je creëert. Je bent niet verantwoordelijk voor het gedrag van anderen, maar jij schept wel wat jij aantrekt rondom jou, hoe jij je daarbij voelt en welke invloed dit op jou heeft.

Je moet er maar eens op letten, meestal als je een conflict of ongewenste situatie met iemand tegenkomt, voelde je je ‘voordien’ reeds zenuwachtig, zorgerlijk of gefrustreerd over iets. Het is die vibratie die het mogelijk gemaakt heeft om conflict toe te laten in jouw ervaring.

Het belangrijkste antwoord hiervanuit is dus om zoveel mogelijk in contact te gaan met mensen als jij je goed voelt. Als jij je goed voelt, dan betekent dat dat jij in harmonie zit en dat je harmonieuze contacten met anderen aantrekt.

Als jij je goed voelt, dan frustreren anderen je niet en dan zie je dus het potentieel of de goede kanten van anderen.

Als jij harmonie in jezelf hebt, dan zullen namelijk alle contacten die je die dag tegenkomt ook harmonieus verlopen. Je kan dan dus geen mensen tegenkomen die jouw humeur naar beneden kunnen halen. Het kernprincipe is om zoveel mogelijk anderen te benaderen als jij je goed voelt. Of met andere woorden als je de goede kanten van de andere kan blijven zien en erkennen.

Soms vraagt het wat focus en oefening om ons goed te blijven voelen en het potentieel in anderen te blijven zien, als we contacten met anderen aangaan.

Dit is de kern, hierna volgt nog wat meer uitgebreide uitleg hoe je dit concreet kan toepassen:

 

Vervelend gedrag

Moeilijke of vervelende gedragingen zijn in 2 grote groepen te onderscheiden:

A: agressieve handelingen

Bijvoorbeeld verbale agressie, kritiek of emotionele dominantie

Zij verminderen jouw gevoel van veiligheid, slaagkansen, geluk, enz.

B: negatieve gedragingen.

Bijvoorbeeld gedurende een lang gesprek over een probleem praten waardoor de luisteraar er down van wordt en energie verliest

Zij verminderen jouw gevoel van plezier, welzijn, motivatie, enz

personalities-1

oorzaken van moeilijke mensen aantrekken

Er zijn 2 algemene hoofdredenen waarom je door de werking van aantrekking lastige gedragingen kan aantrekken. Als je dit principe begrijpt kan je het omdraaien en er iets aan doen.

Een bewuste creator gaat het ongewenste gedrag namelijk eerder voorkomen.

  1. Reden één: Je geeft veel aandacht aan hen. / Je geeft veel aandacht aan het ongewenste gedrag.

De wet van aantrekking zegt: “Je trekt aan waar je aandacht aan geeft.”


Als je bijvoorbeeld vaak verbaal agressieve mensen aantrekt, kan je zijn dat je veel aandacht geeft aan de verbaal agressieve kanten in mensen. Je benoemt het. Je wijst het aan. Je praat erover. Je leest, schrijft en luistert erover. Of je denkt er vaak over zonder erover te spreken. Misschien voel je je vaak onveilig bij andere mensen en zie je voor jouw ogen vaak beelden van emotionele dominantie.

Hierdoor hou je de vibratie van dat wat je niet wilt actief. Deze vibratie blijft rondom jou hangen en je trekt mensen aan die dit invullen.

Je gaf er veel aandacht aan. Zo werkt de wet van aantrekking.

Als je merkt dat je de gebreken van anderen begint op te merken, dan ben jij jouw harmonie kwijt. Dan is het best dat je weer jouw innerlijke harmonie terugvindt voor je verder gaat met de interactie.

De reden dat kritiek op anderen niet altijd als slecht aanvoelt is omdat er verschillende niveau’s van goed voelen zijn. Kritiek op anderen hebben geeft een vorm van houvast en helderheid. Het geeft je een vorm van ‘zelfwaarde’. Dit gevoel is al beter dan chaos, paniek, zelfhaat en hopeloosheid. Het is daarom ook niet slecht en het kan jouw doorgang zijn naar meer in jouw kracht gaan staan. Maar er zijn nog veel meer positieve gevoelens als je stijgt op de emotionele schaal.

Als je vanuit de focus op gebrek omgaat met anderen, dan zal het contact op de één of andere manier vervelend verlopen. Je trekt namelijk aan waar je op focust.

Het is waar dat anderen het ons soms niet gemakkelijk maken om hun goede kanten te zien. Toch is dit ons werk. Als je weer in harmonie bent, de capaciteiten van anderen kan zien, en je weer vreugdevol voelt, dan kunnen jouw relaties weer harmonieus en vervullend verlopen.

Het is goed nieuws: Jij bent jouw punt van aantrekking

Jij bent het vertrekpunt van wat je creëert. Dit is positief nieuws, want dit kan jij zelf bepalen en veranderen.

Het wil niet zeggen dat het vervelende gedrag van de anderen goedgekeurd wordt, of dat wat hij doet niet zijn verantwoordelijkheid is. Iedereen vertoont doorheen de dag meestal leuk en minder leuk gedrag en vertoont tegen sommige mensen vriendelijk gedrag en tegen anderen minder vriendelijk gedrag. Met sommige mensen klikt het gemakkelijk. Met sommige mensen klikt het niet vlot. Wat we hier doen is ons vooral afvragen waarom wij ongewenst of onprettig gedrag van anderen in onze ervaring aantrekken, en hoe we meer harmonie in onze contacten kunnen bewerkstelligen, omdat wij daar wel invloed op hebben.

Door meer aandacht te geven aan gedrag dat je wenst of aangenaam vindt, kan je meer van dit gewenste gedrag aantrekken en rondom jou manifesteren.

Door in mensen te geloven kunnen ze bergen verzetten.

Mensen voelen hoe je over hen denkt. Je moet maar eens heel positief denken over iemand aan de andere kant van de ruimte. (best neem je hiervoor iemand over wie je gemakkelijk positief kan denken) Je zal zien dat er soms een glimlach op het gezicht van die persoon verschijnt.

Voorbeeld oefening 1

Een oefening die je hiervoor kan doen is gedurende 30 dagen elke dag opschrijven welke eigenschappen je apprecieerde aan de mensen om je heen. Je kan ook in het algemeen opschrijven wat je apprecieert aan mensen aan wie je denkt of die je bewondert.

acircleWat je ook kan doen is meer positieve emoties vinden. Als jij je positiever voelt, ga je vaak meer de positieve kanten van de anderen opmerken. Je kan je oefenen in het doen van dingen die je een goed en rustig gevoel geven. Je kan zaken anders interpreteren zodat je een beter of rustiger gevoel krijgt. (Zie verder voor een voorbeeld.)


  1. Een tweede reden is dat je zelf het ongewenste gedrag weerspiegelt.

De wet van aantrekking zegt: Jouw omgeving is een weerspiegeling van jouw innerlijke belevingswereld

 

Stel dat je vaak negatieve mensen tegenkomt die jouw humeur naar beneden lijken te halen. Dan zou het kunnen zijn dat je eigenlijk zelf binnenin ook regelmatig negatief bent. Je bent bijvoorbeeld in de loop van de dag, meer dan de helft van de tijd negatief dan positief. Of het kan zijn dat je per dag, vaker negatief dan positief denkt. Dan kan het ook zijn dat je vaker negatieve gedragingen van anderen aantrekt.

Jouw omgeving is altijd een weerspiegeling van jouw innerlijk.

Jouw innerlijke belevingswereld

=  jouw innerlijke harmonie

=  jouw gedachten

=  jouw gevoelens

Opnieuw is dit zeker weer geen kritiek op jezelf. Het is heel normaal dat we ons af en toe slecht voelen. Iedereen doet het en je valt zeker niet uit de boot. Wel kunnen we leren om hiermee om te gaan en dit te verminderen. We hadden het gewoon voordien niet geleerd. Niemand toonde het ons me hun voorbeelden. Als we niet bewust met onze gevoelens omgaan, gaan we ons vaak geleidelijk aan steeds een beetje slechter voelen.Af en toe een slechte dag is heel normaal, en als we iets naar meemaken is het heel normaal om daar van slag over te zijn, maar het moet niet iets blijvend worden, waar we geen controle over hebben.

Het is opnieuw goed nieuws, want jij kan iets doen aan hoe je je voelt. Het geeft jou jouw zeggenskracht terug! Je kan dingen doen of gedachten bedenken die je een beter gevoel geven of tot rust brengen. Het is eigenlijk niet zo moeilijk. Het vraagt alleen wat oefening in het begin net zoals een nieuw spelletje aanleren.

Je resoneert ermee

Vaak negatieve mensen aantrekken wil niet altijd zeggen dat jij zelf negatief bent, maar het wil wel zeggen dat je op een bepaalt vlak resoneert met het verhaal van de andere.

Als je geen probleem hebt met het verhaal van de andere, dan kan het zijn dat jij een oplifter wilt zijn voor ander mensen. Daar is niets mis mee.

Heb je wel last van dat gene wat vaak in jouw ervaring komt, dan wil dat zeggen dat je ergens nog meer zuivere gedachten over kan vinden; en dat je jouw vibratie nog kan verhogen.

 

Voorbeeld oefening 2

Een eenvoudige oefening die je hiervoor kan doen is een lijst maken met activiteiten die je leuk vindt en die jou een goed gevoel geven. Als je je niet goed voelt kan je iets doen vanop deze lijst.

Voorbeeld: wandelen in de natuur, een bad nemen, dansen, mediteren, een dier strelen, met een kind spelen, fietsen, van jouw zachte dekens genieten, vrienden bezoeken, enz.  

Voorbeeld oefening 3

Eénzelfde persoon kan bijvoorbeeld diverse gedachten hebben over zijn leven. Jekan dit zelf kiezen. Welke gedachteketting voelt beter in het volgende voorbeeld? Het gaat in beide gevallen over dezelfde persoon:

“Het is heel erg met mij gesteld. Het gaat nooit meer goedkomen. Ik ga heel hard moeten ploeteren om het leven te krijgen wat ik wil. Ik ga mijn hele leven moeten afzien. Ik word hier moe van. Het positieve wat ik tegenkom is nihiel en onbetekenend. Er zal wel weer iets negatief op mijn pad komen. Er is iets mis met mij dat ik niet kan veranderen. Ik krijg nooit wat ik wil.”

Of

“Het is niet zo erg met mij gesteld. Ik kom ook veel goede ervaringen tegen. Er zijn eigenlijk ook veel dingen in mijn leven die goed verlopen. Ik kom vaak toevallige gelukkige gebeurtenissen tegen. Misschien gaat het succes op de andere vlakken ook na een tijdje overwaaien. Het gaat zeker beteren. Ik geniet van de goede ervaringen. Dit geeft mij energie. Ik hou ook van de natuur. Eigenlijk gaat het wel goed met me en ben ik wel echt o.k. Het leven is toch eigenlijk mooi.”

 

Zoals je ziet in deBD1 gedachteketting trekken positieve gedachten nog meer positieve gedachten aan en negatieve gedachten trekken nog meer negatieve herinneringen aan. In het eerste voorbeeld komt hij steeds meer negatieve voorbeelden tegen. In het 2de voorbeeld begint de persoon zich te herinneren aan de positieve kanten in zijn leven.

Een beter voelende gedachte is afhankelijk van persoon tot persoon en van moment tot moment. Jouw presoonlijke positieve gedachtenketting zal verschillend zijn. Het is belangrijk dat je vertrekt van waar je je bevindt en dat je kijkt hoe je je een klein beetje trapsgewijs positiever kan voelen. Als je je goed voelt kan je deze oefening doen om jouw goede gevoelens nog langer te behouden.

Het verschil tussen deze gedachtekettingen bepaalt het verschil in de toekomst die we aantrekken.

 

Voorbeeld

Beter voelende gedachten vinden gaat over het aanvoelen van de kleine nuances. Voorbeeld:

“Ik wil meer geluk op vlak van…”

“misschien gaat het beteren”

“Het betert bij veel andere mensen, bij mij kan het ook beteren”

“het gaat waarschijnlijk beteren”

“het gaat zeker beteren”

Wat juist aanvoelt is van moment tot moment en van persoon tot persoon verschillend. Er zijn kleine nuances in de vibratie die deze zinnen uitstralen.

 

In elke situatie is een (iets) beter voelende gedachte mogelijk. Dit komt omdat we oneindige evoluerende wezens zijn. We kunnen met andere woorden in elke situatie tot een soort van opluchting, tevredenheid of geluk,… komen. Tevredenheid of acceptatie zijn ook positief. Het moet niet altijd dolgeluk zijn. Op moeilijke momenten zal ons humeur waarschijnlijk nog wat schommelen tussen positief en negatief. Een bewuste schepper leert zichzelf meer en meer te focussen op dat wat hij wilt, apprecieert en op beter voelende interpretaties.

 

 

Je moet niet boos zijn op jezelf

We moeten niet worden op onszelf voor wat we aantrekken. We moeten ons niet schuldig voelen over onze creatie of gedachten. We keuren het ongewenste gedrag van de andere ook niet goed. Deze 2 tips zijn een manier om jouw punt van aantrekking te verbeteren.

Het is een heel positieve boodschap die jou de zeggingskracht teruggeeft. Hiervoor is ons bewustzijn bedoeld. De theorie van aantrekking is een uitleg over hoe onze vibratie werkt. We kunnen daarmee leren werken. Bewustwording helpt hier automatisch ook bij, maar het is ook nodig om er bewust iets aan te doen.

We zijn krachtiger en positiever dan we denken. Al het goede in ons leven, of het nu grote of kleine zaken zijn, zijn een teken van onze innerlijke kracht. Dat gaan we niet zomaar verliezen. Het kan alleen verbeteren als we dat willen. We hebben tot nu toe vermoedelijk meestal prima overleefd of geleefd. We zijn al zover geraakt. Wat we nu kunnen doen is onze levenservaring nog verfijnen en verbeteren.

Positiever denken en voelen gaat ook over positiever denken en voelen over jezelf. Het is dus niet nodig om kritisch of boos op jezelf te zijn voor negatieve gedachten en gevoelens ook. Hoe positiever we ons over onszelf voelen en denken, hoe meer we in harmonie komen.

 

Negatieve emoties en gedachten

Het is niet verkeerd om negatieve emoties te uiten. Het is ook niet verkeed om negatieve emoties en gedachten te hebben. Ze zijn heel normaal en deel van het leven en zullen altijd deel van het leven blijven. Het gaat over steeds iets meer positieve gevoelens en gedachten vinden, op een moment dat we gefrustreerd zijn. Negatieve emoties uiten kunnen daar soms toe bijdragen.

Dit artikel geeft de algemene uitleg. Het is individueel verschillend hoe we dit zelf kunnen toepassen in ons leven op een succesvolle manier. Dit leren we in de workshops over de wet van aantrekking.

 

De wet van aantrekking werkt altijd.

Deze 2 principes werken ALTIJD zo. Er is nooit een uitzondering. De wet van aantrekking werkt altijd. De wet van aantrekking, net zoals de zwaartekracht, functioneert altijd perfect.

Dat is positief want daardoor kunnen we ook bewuste scheppers zijn. Het universum kan ons nooit iets geven wat we niet zelf uitstralen. Ze staat daarom altijd aan onze kant.

Je kan mensen niet forceren om iets te doen tegen hun zin. Je kan anderen ook wel inspireren om gewenst gedrag te vertonen door positiever naar anderen te kijken. Je kan ook nieuwe mensen aantrekken die het gedrag vertonen wat goed en liefdevol aanvoelt voor jou.

Je kan daarentegen anderen wel tegenhouden om gewenst gedrag te vertonen, als jij dat niet toelaat in jouw vibratie. Zolang jij niet kijkt naar het gewenste gedrag in anderen, dan kunnen anderen dit niet aan jou tonen. Als jij bijvoorbeeld heel kwaad en gefrustreerd blijft dat jouw partner de vuilbakken niet buiten zet en daar negatieve emotionele aandacht aan blijft geven, dan kan die partner dit niet doen door de vibratie die dat tegenhoudt. Hij zou het bijvoorbeeld wel kunnen doen als jij even ontspant en aan iets anders denkt.

Jouw partner kan bijvoorbeeld niet het gewenste gedrag vertonen, zolang jij vaker blijft aandacht geven aan het ongewenste gedrag, zelf al zou jouw partner dat willen.

Je leert dit niet op één dag

Dit vraagt wat oefening. Elke vooruitgang in jouw vibratie (gedachten en gevoelens), zal een vooruitgang in jouw manifestaties en relaties bewerkstelligen. Wij creëren en manifesteren meer en meer gewenste ervaringen door onze eigen perceptie van anderen en onze eigen innerlijke harmonie te veranderen.

Het is best om vooral naar de vooruitgang te kijken in jouw gevoel in jezelf. Je moet jezelf niet vergelijken met anderen. Je kan nooit exact weten wat er in iemand anders omgaat en waarom. Je weet nooit precies hoe het pad van de andere verloopt.

Het wil niet zeggen dat je blij moet worden met ongewenst gedrag. Dat is niet de bedoeling en niet mogelijk want onze gevoelens zijn een signaal dat er iets ongewenst is in onze ervaring. Negatieve gevoelens of gedachten zijn een teken dat we ergens een andere gedachte over hebben dan onze bron.

Op een plezante manier!

Hoe enthousiaster je deze oefeningen uitvoert, hoe meer resultaat ze hebben. Met hoe meer overtuiging, creativiteit, fun en humor je deze spelletjes uitvoert, hoe leuker jouw pad is en hoe sneller je 95% zalige contacten en relaties je gaat aantrekken. Ons leven kan fantastisch zijn! Het vraagt wat oefening, maar we kunnen heerlijke relaties en ervaringen aantrekken.

De emotionele weg

 

Dit wil niet zeggen dat je niet meer mag opkomen voor jezelf. Dit is geen weg, waarbij je het oude laat vallen. Als iemand jou mishandelt, breng je jezelf in veiligheid en zoek je de nodige hulp. Dat is ook de reden waarom dit artikel gaat over vervelend, maar niet misbruikend gedrag.

Het is de bedoeling dat je dit aanwendt naast de andere gekende en nuttige sociale vaardigheden. Bewust de wet van aantrekking gebruiken betekent naast de praktische weg, de emotionele weg ook bewandelen. “Hierdoor kan je nieuwe wegen inslaan en oplossingen vinden waar je voordien nooit een oplossing voor vond.” Deze principes van aantrekking liggen  aan de basis van al onze interacties.

In deze aanpak gaan we het ongewenste gedrag niet negeren, want dan blijft het in onze vibratie en blijven we het aantrekken. We gaan ook niet vechten tegen ongewenst gedrag, want dan blijven we de negatieve energie ook behouden en het ongewenste gedrag ook aantrekken. Wat we gaan doen is onze vibratie veranderen zodat we meer gewenste gedragingen aantrekken.

Je kan nog steeds assertief handelen. Als je vanuit harmonie handelt, zullen jouw assertieve uitgingen nog veel meer succes hebben.

Er zijn nog andere spelletjes om hier een meester in te worden. Ik kan hier in een artikel niet op alle methoden in detail ingaan. Dit is het basisprincipe, maar er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Daar bestaat een meer uitgebreide cursus over. Als je de oefeningen die hier staan enthousiast uitvoert kan je in de meeste gevallen wel al veel vooruitgang maken.

Het is ook iets dat we enkel kunnen leren en ons eigen maken door te doen en ervaren. We kunnen ons dit niet eigen maken met theorie alleen. Het gaat over vibratie en dit is iets dat we moeten ervaren. Je kan de hiervoor genoemde oefeningen gebruiken.

Elke situatie is ook anders. Het is vooral belangrijk dat je je realtief goed voelt als je de oefeningen uitvoert. Eén van de belangrijkste sleutels is dat je zoveel mogelijk jouw interacties aangaat als je je goed (of zo goed mogelijk) voelt.

Via bewust werken met de wet van aantrekking kan je van jouw relaties heel vervullende en gelukzalige ervaringen maken. Relaties vormen een sleutel in onze ervaring. We kunnen geluk vinden in onszelf, en onze relaties zijn een gebied waar we dat geluk in kunnen ervaren en vormgeven. Op deze manier kunnen relaties eeuwig vernieuwend en verdiepend zijn, want wij kunnen onze eigen emoties steeds verbeteren en vernieuwen. We kunnen onze relaties ook nog altijd verbeteren als ze al goed verlopen want we zijn eeuwig evoluerend en groeiend.

 theme_relationships

Reflectievragen:

  1. Hoe ga je een positieve impuls aan jouw relaties geven?
  2. Welke intentie-oefening wil je de komende 15 of 30 dagen aanwenden?
  3. Welke positieve boodschap over jezelf neem je mee?

Als je nog meer vragen hebt over dit thema, schrijf ze in het antwoordblok hieronder of schrijf me een persoonlijke mail. Ik beantwoord ze graag.

Bronnen: “Diverse seminaries over de wet van aantrekking” en “het Master program, Abraham Hicks, Law of Attraction workshops series.”

Een gedachte over “Hoe je kan omgaan met moeilijke mensen

Plaats een reactie